vineri, 3 decembrie 2010

Tocanita Ardeleneasca de Porc

Tocanita Ardeleneasca de Porc
Tocanita ardeleneasca este un pic picanta, are putine calorii si este extrem de gustoasa si recomandata pentru zilele reci de iarna. Unul dintre cele mai puţin apetisante cuvinte ale limbii române, tocana, ascunde în înţelesul său gustul ingredientelor sale fierte înăbuşit, pe îndelente, din care rezultă o mâncare consistentă în arome şi nutrienţi. Tocăniţa din carne de porc, încropită sub diverse forme în toate gospodăriile, în special în ziua tăierii porcului, cucereşte prin simplitate. Tocanita din zona Clujului este renumita in Romania prin gust si savoare.

1,4 kg carne de porc
1 lingură untură
3 cepe mijlocii
2 linguri pastă de tomate
1 lingură boia de ardei dulce
1 foaie de dafin
1 lingură de făină
1 linguriţă rasă de chimen măcinat (opţional)
1 lingură pătrunjel tocat
sare si piper



Tăiaţi carnea în bucăţi potrivite si asezati-o in oasa, curăţaţi ceapa şi tăiaţi-o peştişori mici, pregatiti o cratiţă groasă în tablă topiţi untura, taiati bucăţile de carne prin făină, scuturaţi-le de făina în exces şi adăugaţi-le în cratiţă, rumeniţi bucăţile de carne pe toate părţile, la foc iute - adaugati ceapa şi prăjiţi-o până se înmoaie, dupa asta boiaua şi chimenul şi rumeniţi-le, stingeţi cu pasta de tomate dizolvată în apă cât să acoperiţi carnea şi ceapa, acoperiti vasul şi fierbeţi la foc mic – pe aragaz sau în cuptor – timp de aproximativ o oră până când carnea este pătrunsă şi sosul legat. Dacă sosul este prea gros, mai adăugaţi apă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu